Press

Vår historia

Ibland knackar ödet på vår axel, och just så var det när vi hittade vårt originalrecept från 1785.

Ursprunget av Sav som vi känner till det idag...

Den svenske kemiingenjören och forskaren Gunnar Jegrelius byggde upp ett häpnadsväckande arkiv. Där samlade han forskningsrapporter, avhandlingar, uppsatser, manuskript, tidningsartiklar och böcker från åren 1700 till 1981 rörande drygt 200 000 kemiska substanser och deras inverkan på människor och miljö. Där fanns sammanlagt 6 miljoner dokument fördelade på 800 hyllmeter. I den här helt unika, och för dagens och framtidens miljöforskning oerhört betydelsefulla källa, fanns ett recept på mousserande vin gjort på björksav.

DSC0573 Savhuset.se

...Recept från 1785...

Receptet var utrivet från en svensk bok tryckt 1785. Receptet hade rubriken Björkchamp**** (stränga EU-regler förbjuder oss att skriva ut den fullständiga titeln, då ordet champagne endast får avse en mousserande dryck tillverkad av druvor inom den franska regionen med samma namn) och vår nyfikenhet var väckt.

Savhuset personal 38 1 Savhuset.se

...Nyfikenheten tog över...

Nyfikenheten tog till överhand och Savhusets grundare Peter Mosten beslöt sig för att själv prova att göra mousserande björkvin utifrån det gamla receptet. Det receptet är grunden för alla våra produkter idag. Slutresultatet blev vedervärdigt. Det skulle ta över ett decennium av experiment och tester innan vi ens kom i närheten av något överhuvudtaget värt att saluföra på flaska.

alla produkter png

...Vilket ledde till dagens produktportfölj

2006 var produktutvecklingen klar och vi kunde äntligen lansera Sav™ Sparkling. Nyheten att ett bubbel på björksav hade lanserats spred sig som en löpeld.

Sedan dess har utvecklingen bara fortsatt. Idag har vi nio produkter baserade på björksav i vårt sortiment. De säljs bl.a. på Systembolaget, i livsmedelsbutiker och på hotell och restauranger.

Dessutom har vår export tagit fart, där Kina är vår största marknad.

Men absolut stoltast är vi över att vi bedriver hållbar produktion av ett unikt mathantverk i Jämtland, Sverige.

Kork_med_bygel